Брусниця: корисні властивості

Share on Facebook

 




Брусниця — чагарник сімейства вересових з вічнозеленими листям. Ягоди брусниці яскраво-червоного кольору і зібрані в кисті. У висоту рослина досягає 25 см. Найбільш сприятливі умови для зростання брусниці — це соснові ліси та висохлі торфовища.

44

Період збору починається у вересні і триває до листопада. Корисні властивості брусниці зберігаються протягом довгого часу після збору і навіть при тривалому зберіганні ягода не втрачає свої цілющі здібності.

Застосування брусниці в лікувальних цілях обумовлено її багатим хімічним складом. Ягоди брусниці містять вітаміни А і Е, а також аскорбінову кислоту. Крім вітамінів, до складу брусниці входять: калій, кальцій, фосфор і залізо. Низький вміст глюкози — ще одна причина, по якій брусниця знайшла таке широке застосування в медицині і охороні здоров‘я.

У народній медицині брусниця використовується як жарознижуючий і тонізуючу. А також при таких захворюваннях, як дизентерія, гастрит, діабет, гіпертонія, жовтяниця, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, туберкульозі легенів і внутрішніх кровотечах. Також брусниця має антибактеріальну дію.

Ягоди брусниці застосовуються при авітамінозах. Цілющим ефектом володіють як свіжі так і сушені ягоди. Не менш корисний і сік плодів брусниці. Його використовують як тонізуючий і загальнозміцнюючий при застудах, запаленнях, а також при лікуванні діабету, шлункових захворюваннях і раку шкіри. Брусничний відвар можна приймати як проносне при проблемах зі шлунком і кишечником.

Ягоди брусниці багаті на цукор і органічні кислоти і застосовуються при гіпертонічних захворюваннях і гастритах. А настій з брусничних ягід радять приймати при високих температурах і лихоманці. Брусничний сік не тільки добре вгамовує спрагу, але й знижує артеріальний тиск, а також надає заспокійливу дію на організм.

Плоди брусниці підвищують гостроту і концентрацію зору і рекомендуються людям, робота або захоплення яких пов’язане з навантаженням на зорові органи.

Цілющими властивостями володіють не тільки ягоди, але і листя брусниці. Відвар з листя брусниці володіє антисептичними і сечогінні властивості. Рекомендують вживати при захворюваннях печінки, артриті і остеохондрозі. Відвар найбільш ефективний при лужній реакції, тому рекомендується приймати його в компоненті з мінеральною водою.

Для приготування відвару необхідно 2 столові ложки дрібно покришені листя, які потрібно залити одним склянок киплячої води. Отриманий розчин нагрівати на водяній бані протягом 30 хвилин. Після чого відвар слід охолодити і часткова перевареної води довести об'єм до 200 мілілітрів.

Відвар брусниці в поєднанні з звіробоєм використовується при лікуванні енурезу, а в суміші з плодами чорниці застосовується для боротьби з тифом.

Брусниця для схуднення

Однією зі сфер застосування брусниці є лікування ожиріння. При ожирінні використовується не що інше, як листя брусниці. Обумовлено це тим, що в листі брусниці міститься танін. Це елемент сприяє правильній роботі травної системи. А також безліч вітамінів і мінералів, які в компоненті позитивно впливають на процеси травлення в організмі.

Брусниця для схуднення застосовується через її здатності нормалізувати обмін речовин в організмі, а також впливати на рівень цукру в крові. За рахунок сечогінних властивостей відвар з брусниці допомагає виводити з організму всякого роду рідина і шлаки. Найчастіше, відвар з листя брусниці приймають в комплексі з різного роду дієтами. Це дозволяє досягти більш високого результату за менш тривалі терміни. Настій на брусниці і застосування її в доповнення до дієти допоможе нормалізувати роботу організму і сприятиме суттєвому зниженню ваги.

Спосіб заварювання брусниці для схуднення

Необхідно 40 г подрібненого листя брусниці залити 200 мл води. Після чого дати відвару настоятися протягом 15 хвилин. Потім процідити і приймати по 100 мл тричі на день перед їдою. Курс прийому не повинен перевищувати три тижні.

Відвар з листя брусниці не небезпечний, але все-таки має деякі протипоказання:

Людям, що мають серйозні проблеми з печінкою, приймати листя брусниці для схуднення не рекомендується. А при підвищенні кислотності шлунку відвар стот пити після їжі. Також слід бути обережними людям, що страждають від низького артеріального тиску, тому як ягоди брусниці сприяють зниженню тиску. Людям, які мають проблеми з нирками, брусниця може не тільки допомогти, але й нашкодити. Тому перед вживанням відвару слід проконсультуватися з лікарем. Не варто занадто захоплюватися вживанням відвару, так як це може значно обезводить ваш організм, що надалі може призвести до поганого самопочуття і проблем з серцем.

Застосування відвару з листя брусниці — це відмінний спосіб позбавитися від зайвої ваги не витрачаючи при цьому великої кількості грошей і не виснажуючи себе тренуваннями і навантаженнями на організм. Ну, а якщо зайву вагу це не ваша проблема, то вживання відвару в невеликих кількостях допоможе вам очистити організм від шлаків і рідин.

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: