Їсти чи не їсти? Ось в чім питання!

Share on Facebook

 

Фахівці Інституту екогігієни і токсикології Національної медакадемії, Українського НДІ харчування та кількох приватних медичних центрів установили рейтинг найбільш небезпечних продуктів, що вживаються людством. У десятку «найгірших» потрапили всім нам відомі шоколадки, газована вода, майонез і навіть білий хліб.

 

 

355

Про результати (а вони виявилися досить несподіваними) розповіли на першому симпозіумі «Харчування. Здоров’я. Життя», який відбувся у Калінінграді, РФ.

Унаслідок вживання переважної більшості продуктів з цього рейтингу люди все частіше страждають на харчове отруєння і важкі алергічні реакції!

 

1. Чипси та солодкі газовані напої

Чипси шкідливі, і це всім відомо. А якщо хтось ще сумнівається, то чипси – це суміш вуглеводів і жиру в оболонці фарбників і замінників смаку. В результаті особливостей приготування вони містять безліч канцерогенів, що провокують рак, та гідрогенізованих жирів, які насамперед ведуть до збільшення рівня холестерину в крові, що підвищує ризик інфарктів та інсультів.

Солодкі газовані напої – суміш підсолоджувачів, барвників, іншої хімії та газів. Як правило, вони містять небезпечний синтетичний цукрозамінник аспартам (Е 951), який заборонено до використання у всіх розвинених країнах. Саме аспартам змінює поріг чутливості, при вживанні у великих дозах сприяє розвитку маніакальної депресії, нападів паніки, люті й насильства. Крім того, солодкі газовані напої часто містять бензоат натрію (Е 211). Його використовують як консервант, який пригнічує виділення корисних ферментів, що призводить до порушення обміну речовин і ожиріння.

До того ж газована вода з аспартамом не втамовує спрагу. Слина погано видаляє залишковий підсолоджувач зі слизової оболонки рота, тому після вживання таких напоїв залишається відчуття спраги, яке хочеться зняти новою порцією напою.

Тому газовані напої краще взагалі не вживати, але якщо Ви все ж п’єте колу, то обов’язково запивайте її звичайною водою.

Альтернатива? Краще відмовитися від уживання такої продукції, але якщо Ви вже не бачите сенсу життя без хрустких чипсів та охолоджуючих напоїв, то оберіть краще чипси з фруктів та пийте освіжаючі сертифіковані органічні соки-фреш або чисту воду. Якщо ж хочеться саме солодкого напою, розведіть органічний ягідний сироп чистою джерельною водою і насолоджуйтеся!

 

2. Фаст-фуд

Уся «швидка їжа» – біляші, чебуреки, картопля фрі, шаурма тощо – надзвичайно шкідлива для здоров’я. Найчастіше всі ці страви готують на старій пересмаженій олії, яку можуть не змінювати декілька діб. Результат – усе ті ж канцерогени. З роками подібне харчування призводить до порушення процесів травлення – коліту, гастриту, печії, закрепів тощо.

Інший різновид фаст-фуду (сухарики, горішки, шоколадно-горіхові батончики та інші улюблені нами, а особливо дітьми, продукти) теж з роками призводять до виникнення різних хвороб і ожиріння. Дієтологи всього світу впевнені, що харчування визначає тривалість і якість життя людини. А смакові звички залишаються з людиною на все життя. Тому намагайтеся з самого дитинства привчати дітей до здорової та корисної їжі, не дозволяючи зловживати «швидкою їжею».

Альтернатива? Якщо у Вас категорично не вистачає часу на приготування повноцінного обіду чи вечері, приготуйте улюблені Вами чизбургери самостійно. Обирайте лише органічні інгредієнти – дякувати, що асортимент продуктів у магазинах дозволяє знайти всі необхідні продукти! І пам’ятайте: жоден найсмачніший фаст-фуд не замінить Вам домашніх страв, приготовлених з любов’ю!

 

3. Ковбасні вироби й копченості

Сосиски, ковбаси, пельмені тощо. Продукція, яку ми найчастіше купуємо, містить більше ароматизаторів та барвників, ніж м’яса. Відзначимо, що копчене м’ясо і риба теж потрапили в рейтинг за високий вміст канцерогенів. Вони утворюються в процесі так званого «копчення», яким нині називається обробка риби чи м’яса есенцією з рідкого диму та барвниками сумнівного походження.

До речі, до складу всіх цих продуктів досить часто додають поліпшувач смаку та запаху глютамат натрію. Отруєння цією речовиною виявляється у вигляді головного болю, спазмів судин і навіть порушення обміну речовин.

Крім цього, все більше виробників переходить на генно-модифіковану сировину. Наприклад, варені сосиски та ковбаси на 80% (!) складаються з трансгенної сої. А один шматочок подібної копченої ковбаси містить стільки токсичних фенольних сполук, скільки людина вдихає в місті за рік!

Альтернатива? Замість сосисок, ковбас та копченостей краще вживайте свіже домашнє м’ясо. Якщо ж Bи не маєте змоги виростити самостійно худобу, свиней чи птицю, купуйте лише сертифіковані органічні сосиски, ковбаси, м’ясо та рибу! Адже за стандартами органічного виробництва використання штучних ароматизаторів, консервантів, барвників, замінників смаку, а також неякісної сировини суворо забороняється і регулярно контролюється відповідними органами сертифікації.

 

4. Овочі та фрукти

 

Навіть, здавалося б, найбільш корисні та натуральні продукти можуть стати шкідливими, якщо вони вирощені, наприклад, біля шосе, заводу або за нищівною конвенційною системою, де задля отримання високих урожаїв та надприбутків застосовують непомірну кількість пестицидів та хімічних добрив. Скуштувавши такі овочі або фрукти, можна отримати неабияку частку бензопірену, залишків пестицидів, нітратів та інших канцерогенних речовин.

Альтернатива? Купуйте лише сертифіковані органічні овочі, фрукти, зелень або вирощуйте їх самостійно!

 

5. Маргарин, тістечка, хлібобулочні вироби

 

Усім нам відомі маргарин і кулінарний жир – це суцільні трансжири. На початку минулого століття їх створення було оголошено порятунком людства від загрози недоїдання. Адже маргарин був недорогим і смачним замінником вершкового масла, а коштував значно дешевше. Отримують трансжири з рослинних олій у процесі гідрогенізації – особливої обробки олії воднем під тиском із наявністю каталізаторів.

На маргарині виросло не одне покоління не надто багатих людей, поки лікарі не придивилися до нього пильніше. Виявилося, що прямі молекули трансжирів роблять твердими також і стінки наших клітин, які складаються з жиру. А це погіршує їхню роботу, підвищує ризик серцево-судинних захворювань. З’ясувалося також, що трансжири збільшують кількість «поганого» холестерину, який осідає на стінках судин, знижують імунітет і навіть погіршують якість сперми у чоловіків. Сьогодні трансжири заборонені в Данії, Швейцарії та Австрії. До таких же дій Всесвітня організація охорони здоров’я закликає усі інші держави.

Для людини небезпеку несуть усі продукти з вмістом маргарину – тістечка, торти з кремом, вироби з листкового тіста. Надмірна любов до цих насичених цукром і жиром продуктів практично гарантує порушення обміну речовин і зайву вагу.

Уважно читайте на етикетках готових продуктів (випічки, печива, чипсів, кондитерських виробів, напівфабрикатів тощо), чи не містяться в них гідрогенізовані, тобто ті ж небезпечні трансжири!

Альтернатива? Споживайте лише натуральне вершкове масло та рослинні олії, найкраще оливкову чи з насіння гарбуза. Улюблені тістечка та булочки готуйте самостійно з органічної сировини!

 

6. Кава та енергетики

Дві-три чашки на день, але не більше. Стільки кави може випивати доросла людина, не ризикуючи виснажити свою нервову систему, адже кава підвищує тиск, викликає сильне серцебиття і навіть головний біль.

Енергетичні напої взагалі краще не пити. І донині вченими не з’ясовано повний достовірний склад енергетиків, які так полюбляє вживати молодь. Крім того, за останні кілька років лікарями зареєстровано десятки випадків летального результату від зупинки серця після прийняття кількох енергетиків.

Альтернатива? Альтернатива каві та енергетикам – це чорний чи зелений чай. Загальновідомий ефект дії чаю на психічний стан і працездатність людини: чай діє як засіб, що одночасно заспокоює, знімає сонливість, підвищує загальну працездатність, знімає головний біль і втому, сприяє творчому мисленню. На відміну від низки інших тонізуючих засобів (зокрема кави, какао або чистого кофеїну та енергетичних напоїв) чай м’яко діє протягом тривалого часу, при вживанні у нормальних дозах не викликає негативних ефектів для серцево-судинної системи.

 

7. Консервація і морозиво

 

Овочі та фрукти, консервовані у промислових умовах, окрім надлишку оцту, часто містять високі дози консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку. До того ж часто не витримується технологія приготування та санітарні норми виробництва.

Морозиво відомих торгових марок, що продається в усіх куточках держави, насамперед містить загусники й ароматизатори, які можуть уповільнювати обмін речовин. А це, щонайменше, підвищений ризик появи зайвої ваги.

Альтернатива? Споживайте краще свіжі овочі, фрукти і салати. У крайньому разі готуйте консервацію вдома. Якщо крутити банки за всіма правилами – дотримуватися дозування продуктів і не нехтувати елементарною харчовою безпекою (правильною стерилізацією, розливанням розсолу), солоні огірочки та помідори можна їсти без побоювання. Однак в іншому випадку людині може загрожувати серйозне отруєння цвіллю або іншими бактеріями. Якщо ж у Вас немає часу готувати консервацію самостійно, віддавайте перевагу виключно сертифікованим органічним продуктам!

 

8. Жувальні гумки та цукерки, пастилки в яскравій упаковці, льодяники

 

Усі ці популярні продукти містять величезну кількість цукру, хімічних добавок, барвників, штучних замінників тощо. Словом, жодних корисних речовин. Ці цукерки можуть спровокувати гастрит й інші захворювання шлунково-кишкового тракту, а також різні хвороби зубів і ясен, про що не перестають нам нагадувати по телебаченню виробники зубної пасти.

Альтернатива? Найкраща альтернатива всім цим солодощам – сухофрукти! Вони багаті на вітаміни A, B1, B2, B3, B5, B6 та мінеральні елементи (залізо, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій), а також є зручними замінниками свіжих фруктів, особливо не в сезон.

 

9. Шоколадні батончики

 

Згадайте просто зараз заокеанські шоколадні батончики, які щодня рекламують по телебаченню. З чого вони складаються? Ви скажете: з горіхів, карамелі, нуги та шоколаду. Зовсім ні. Насправді це гігантська кількість калорій у поєднанні з хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками й ароматизаторами. Тому «користь» батончиків досить сумнівна...

Альтернатива? Краще їжте звичайний чорний органічний шоколад! Тим паче, що нині асортимент просто вражає: шоколад з перцем чилі, квітами лаванди, горіхами, сухофруктами тощо. Або навчіться готувати смачний шоколад самостійно! Це чудова нагода весело провести час з дітьми на вихідних!

 

10. Майонез, кетчуп, заправки

 

Майонез – ще один продукт, насичений трансжирами, які є канцерогенними і викликають підвищення рівня холестерину. Вони містять також величезну кількість консервантів і стабілізаторів. Майонези взагалі протипоказані до споживання, особливо в пластикових упаковках. Чи знаєте Ви, що оцет виділяє з пластику найбільш канцерогенні речовини, які непомітно разом із салатами або вареничками потрапляють до шлунку?

До шкідливих продуктів належать також і кетчуп, різні соуси та заправки, які в широкому асортименті представлені на прилавках магазинів. Вони містять надмірну кількість жирів, вуглеводів, фарбників, підсолоджувачів, загусників, стабілізаторів тощо.

Альтернатива? Краще готуйте їх самостійно вдома з органічних інгредієнтів. Хто знає, може саме Ви винайдете новий соус чи заправку, яка згодом стане відомою на весь світ!

 

Отже, будьте пильні! Перш ніж купувати той чи інший продукт, зважте, наскільки він корисний, і чи варто заощаджувати на своєму здоров’ї, здоров’ї своєї сім’ї та власних дітей!

Адже статистика в нашій країні сумна: лише протягом першого кварталу 2010 року Держспоживстандарт забракував 343 тонни (27%) продовольчої продукції в торговельних мережах України. І це лише початок!

Можливо, варто прислухатися до друзів наших менших! Любителі котиків та собачок упевнені, що знають, як убезпечити себе від неякісних продуктів: тварина не підійде навіть до миски з несвіжою ковбасою чи нашпигованих хімією йогуртів.

Робимо висновки самі! Обираємо органік!

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 12 (13)' 2010

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: