Вчені радять смажити на оливковій олії

Share on Facebook

 




Вчені запевняють, що вживання смаженої їжі не буде мати негативного впливу на здоров’я, якщо готувати страви на оливковій чи соняшниковій олії.

30Під час нещодавнього дослідження науковці дійшли висновку, що вживання їжі, приготованої у такий спосіб, не пов’язане із ризиком серцево-судинних захворювань та випадками смерті у ранньому віці.

Свої висновки вчені базують на дослідженні типового раціону харчування іспанців, в якому міститься багато страв, що готуються на "безпечних" оліях.

Втім дослідники наголошують, що такі висновки в жодному разі не стосуються жиру та інших харчових олій.

Окрім цього науковці кажуть, що зловживати смаженим у будь-якому разі не варто, адже під час смаження їжа стає більш калорійною, оскільки вона "вбирає" жири, які містяться в олії.

Лікарі, своєю чергою, твердять, що вживання великої кількості смажених страв призводить до підвищення тиску та вмісту холестерину у крові, таким чином створюючи передумови для серцево-судинних хвороб.

А отже олія, на якій ми готуємо їжу, відіграє дуже важливу роль у збереженні здоров'я на довгі роки, запевняють вчені.

Що їдять іспанці

Під час дослідження науковці з Мадридського незалежного університету провели опитування, у якому взяли участь близько 41000 дорослих іспанців.

Кожного з них питали про те, як вони харчуються, що зазвичай їдять протягом тижня та як саме готують страви.

На початку дослідження, котре тривало 11 років, всі учасники були здоровими: в жодного з них не було серцево-судинних захворювань.

Протягом експерименту дослідники зафіксували 606 випадків серцево-судинних захворювань та 1134 летальні випадки.

Детально проаналізувавши кожен з цих випадків, вчені дійшли висновку, що жоден з них не пов’язаний із вживанням смаженої їжі.

Середземноморська дієта

Аналізуючи результати дослідження, професор Майкл Лейцман з Регенсбурського університету (Німеччина) зазначив, що наявні докази спростовують міф про те, що смажена їжа шкідлива для серця.

Втім, на думку вченого, це зовсім не означає, що зловживання, наприклад, рибою зі смаженою картоплею, що є улюбленою стравою британців, ніяк не позначиться на стані здоров’я, адже висновки дослідження стосуються далеко не всіх типів олій. Окрім цього, важливу роль у цьому контексті відіграють й інші аспекти харчування.

Однією з найкорисніших вважається середземноморська дієта, адже раціон мешканців середземноморського регіону складається переважно із легких страв, овочів та фруктів, багатих на клітчату, а також свіжої риби.

Численні дослідження підтвердили той факт, що збалансована дієта, на кшталт середземноморської, знижує ризик захворювання на рак та розвиток серцево-судинних недуг.

Вікторія Тейлор, провідний дієтолог з Британського фонду дослідження хвороб серця, каже, що результати проведеного дослідження вкотре переконують у необхідності відмовитись від вживання насичених жирів, що містяться у вершковому маслі, жирі та пальмовій олії, а натомість віддавати перевагу ненасиченим жирам.

Втім, як зазначає дієтолог, незважаючи на спосіб приготування, вживання великої кількості смаженої їжі все ж шкодить здоров’ю, адже в першу чергу це означає збільшення кількості спожитих калорій, що може призвести до ожиріння, котре, своєю чергою, збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Оптимальним рішенням, на думку пані Тейлор, є збалансована дієта, що містить багато фруктів та овочів, і зовсім незначну частку жирів. Це – найкращий шлях до здорового серця, запевняє дієтолог.

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: