Органічне вино: що варто знати споживачу?

Share on Facebook

 

Вино, без сумніву, є одним з найпопулярніших напоїв у всьому світі. У деяких країнах, як наприклад у Франції, жоден обід чи вечеря не обходяться без келиха вина. Якщо ж люди споживають так багато вина, то важливо знати, які саме вина є найбільш корисними для здоров’я. 


2

Щодня все більше людей слідкують за тим, що вони їдять, обираючи органічні продукти, проте не дуже переймаються напоями, що вживають. Тож час дізнатися про відмінність саме органічних вин.


ПЕРЕВАГИ ОРГАНІЧНОГО ВИНА

-  виготовляється з винограду, вільного від хімікатів та пестицидів;

-  не містить сульфітів або містить їх невелику кількість;

-  містить вищий рівень антиоксидантів та ресвератролу;

-  містить на 30% більше поліфенолів;

-  є сприятливим для навколишнього середовища;

-  має кращий насичений смак.

ПРАКТИКА ОРГАНІЧНОГО ВИНОГРАДАРСТВА

У практиці конвенційного виноградарства виноград рясно обприскують хімічними пестицидами: як саму лозу, так і землю, на якій вона росте, що робить виноград однією з найбільш забруднених комерційних культур.

На відміну від конвенційного виробництва, органічний виноград вирощують без застосування хімічно синтезованих добрив, пестицидів, гербіцидів, фунгіцидів, інсектицидів, стимуляторів росту, ГМО. Родючість ґрунту та його здоров’я підтримують завдяки компосту, гною та сидератів. Боротися зі шкідниками допомагають корисні комахи та птахи, а також рослини-антагоністи, висаджені у міжряддях. Наприклад, висаджені поміж лозами сливи приваблюють диких ос, які харчуються цикадами, що здатні знищити цілий виноградник. Проблеми з попелицями здатні подолати маленькі сонечка, яких виноградарі навмисно вирощують і випускають у виноградниках у найбільш небезпечний для лози період. Для боротьби з хворобами (як наприклад мучниста роса) дозволено використовувати розчини сульфату міді та сірки природного походження, які після застосування залишаються на поверхні рослини, а не проникають усередину, як це відбувається з хімічними препаратами. Збирають органічний виноград виключно вручну, що дозволяє поетапно обрати лише дозрілі грона високої якості.

 

Виноград входить до списку найбільш небезпечних конвенційних культур за версією Міністерства сільського господарства США. Результати дослідження на вміст пестицидів у конвенційному винограді та продуктах переробки, проведені у різних країнах, засвідчують високий вміст пестицидів – 16-26 найменувань хімікатів залежно від сорту винограду та місця його вирощування. Тривале споживання пестицидів разом із продуктами харчування збільшує ризик розвитку раку, проблем з ендокринною системою, порушень роботи мозку та нервової системи, аномалій розвитку ембріона. 

 

ОРГАНІЧНЕ ВИНОРОБСТВО

Традиційне вино, яке ми зустрічаємо у крамницях, виробляють за промисловими технологіями, використовуючи безліч маніпуляцій, аби прискорити процес дозрівання напою та покращити смакові властивості. Аби стабілізувати смак вина, використовують синтетичні дріжджі. За допомогою технології зворотнього осмосу видаляють зайву воду, концентруючи тим самим смак і аромат вина.

Щоб отримати якісне вино, яке матиме право називатись органічним, недостатньо лише вирощувати органічний виноград. На відміну від конвенційного виноробства, органічне вино виготовляють з мінімальним втручанням у процес приготування напою. Сама технологія виноробства також має бути сертифікованою за органічними стандартами: не дозволяються маніпуляції з вином методами зворотнього осмосу, надмірної фільтрації, штучної ароматизації та поліпшення смаку. Штучні домішки та допоміжні речовини, які дозволено використовувати у конвенційному виноробстві, заборонено застосовувати в органічній практиці. Процес ферментації напою відбувається природним шляхом завдяки вмісту у винограді природних дріжджових грибків. За деякими стандартами в органічному виноробстві дозволено використовувати чистий діоксид сірки природного походження для запобігання передчасного старіння вин, проте у кількості, що у декілька разів менша за дозволену норму традиційного виноробства.

Оскільки органічні винороби намагаються якнайменше втручатись у природний процес приготування вина, відмовившись від синтетичних штучних домішок і поліпшувачів смаку, споживач отримує продукт, який є максимально природним, на відміну від конвенційних вин, які часто викликають алергію у людей. Прихильники органічного вина стверджують, що воно має надзвичайний смак, аромат і досить легко п’ється порівняно з винами, виготовленими за промисловими стандартами. 

 

СУЛЬФІТИ В ОРГАНІЧНОМУ ВИНОРОБСТВІ

Діоксид сірки (E 220) – антиоксидант, який захищає вино від процесів бродіння та дозволяє продовжити термін зберігання вина, а також стабілізує його смак та консистенцію. Конвенційні винороби використовують діоксид сірки на чотирьох технологічних етапах: при зборі врожаю, пресуванні, ферментації та бутелюванні.

Питання використання сульфітів у органічному виноробстві викликає безліч дискусій серед органічних виноробів. Одні з них принципово не використовують сірку в процесі виготовлення вина, інші – таки додають антиоксиданти у невеликій кількості. На відміну від промислового виноробства, виробники органічного вина додають діоксид сірки лише на кінцевій стадії – перед розливом вина у пляшки.

Основним аргументом проти використання сірки є її негативний вплив на здоров’я людини. Діоксид сірки здатен викликати сильні алергічні реакції, а також інші розлади здоров’я – головний біль, нудоту, розлад шлунково-кишкового тракту, важкість у шлунку. Основна причина такого впливу в тому, що сульфіти руйнують вітамін В1 (тіамін) та вітамін Н (біотин). 

 

РОЛЬ ОРГАНІЧНОЇ СЕРТИФІКАЦІЇ

Обираючи органічне вино у магазині, шукайте на етикетці пляшки логотип органічної сертифікації та орган сертифікації, який здійснив перевірку стандартів якості та видав сертифікат. Не довіряйте продавцям, які стверджують, що вино органічне, проте виробник вирішив себе не обтяжувати процедурами сертифікації. Якщо виробник не має сертифікату, він не має права використовувати статус органічного!

Багато виноробів технічно ведуть свою діяльність за органічними стандартами, проте не поспішають проходити сертифікацію. Існує багато причин такого явища. Деякі виробники не бажають витрачати додаткові кошти та час на бюрократію реєстрації. Інші можуть не погоджуватися з державними стандартами. Як би там не було, вони не мають права називатися органічними та використовувати органічний логотип на етикетках свого вина.

Вино може мати статус органічного, якщо воно виготовлено з органічного винограду та містить на пляшці інформацію про органічну сертифікацію із зазначенням сертифікаційного органу та стандарту, за яким воно було сертифіковане. Коли на етикетці зазначено органічний статус вина, це означає, що напій виготовлено за суворими стандартами, встановленими державними органами конкретної країни.

У США офіційно розміщувати на етикетці твердження «органічне вино» дозволено лише сертифікованим виробникам, які виробляють своє вино з органічного винограду без додавання сульфітів. Органічне вино, що містить сульфіти у своєму складі, може бути марковане лише твердженням «вироблено з органічного винограду».

У ЄС взагалі заборонено маркувати вино твердженням «органічне вино». У 2010 р. Європейська комісія відхилила пропозицію щодо створення окремої категорії «органічне вино» у результаті непорозуміння законотворців та виноробів з приводу допустимого вмісту сульфітів у такому вині. Тому вино, сертифіковане за стандартами ЄС (навіть якщо воно не містить сульфітів), може бути марковане лише твердженням «вироблено з органічного винограду». Етикетка також може містити додаткову інформацію про відсутність сульфітів у складі вина.

В Австралії, наприклад, вино маркують твердженням «органічне вино», однак воно може містити сульфіти, хоча у кількості значно меншій за індустріальні вина. Проте у якій би країні не вироблялось органічне вино, у будь-якому випадку виноградники та весь процес виноробства має бути сертифікованим за стандартами ЄС, USDA чи іншої країни, аби мати право розміщувати на етикетці логотип органічного виробництва.

 

УВАГА! Уникайте вин, виробники яких стверджують, що вони органічні, проте не можуть підтвердити цей факт відповідними сертифікатами.

 

БІОДИНАМІЧНЕ ВИНО – ДОДАТКОВІ ПЕРЕВАГИ

Біодинамічне вино – різновид органічного вина, проте у біодинаміці зосереджуються не лише на технологічних аспектах органічного виробництва. Біодинамічне виробництво, біодинамічне виноробство зокрема, наслідують учення доктора Рудольфа Штайнера, що включає в процес органічного виробництва знання астрономії, астрології та гомеопатії. Тому біодинаміка йде на крок попереду органічного виробництва, розглядаючи виноградники у контексті глобального середовища. Для покращення родючості ґрунту, зміцнення здоров’я лози та захисту від хвороб і шкідників використовують гомеопатичні розчини і трав’яні відвари. Цикл Місяця та Сонця, біоритми Землі та астрологічні знання застосовують для контролю термінів робіт у винограднику. Таким чином, застосовуючи принципи біодинаміки, фермер прагне гармонізувати біологічний ритм винограду з його здатністю приносити свої плоди.

Отже, біодинамічне вино на голову вище органічного. Біодинамічний статус вина можуть підтвердити лише уповноважені на те сертифікаційні органи, видаючи дозвіл маркувати вино логотипами біодинамічного виробництва. Проте біодинамічне вино не вбереже вас від сульфітів: вони також можуть міститись у його складі у мізерній кількості. Відсутність сульфітів у вині зазвичай відзначають на етикетці.

 

ЛІДЕРИ ОРГАНІЧНОГО ВИНОРОБСТВА

Експерти вважають, що найкраще органічне вино виготовляють у посушливих регіонах Франції (Руссільон), Іспанії (Арагон і Ла Манча) та Аргентини (Мендоса), адже саме в цих регіонах виноградні лози менше хворіють. Органічні вина виробляють також в Австралії, Уругваї, Німеччині, Греції, Чилі, ПАР, Словенії. Ведеться робота зі створення органічних виноградників у Грузії та Молдові. Почалась активна робота і в Україні.

Топ-5 найкращих органічних/біодинамічних вин

1. Червоне органічне вино Шираз 2009 від «Stellar Organics» (ПАР).

Насичений темно-гранатовий колір. Яскравий букет з перцевим відтінком і легкими нотками ароматних трав. Сухе вино зі смаком темних вишень та порічок. Смакує з червоним м’ясом та жирними сирами.

2. Біле органічне кошерне вино Ярден Шардоне 2006 від «Odem Organic» (Ізраїль).

Яскравий фруктовий букет із квітковими нотками та відтінками дуба і вершкового масла. Сухе вино зі смаком яблук та груш. Найкраще поєднується з рибою чи куркою, запеченими з травами.

3. Червоне біодинамічне вино Барбера дель Монферрато 2008 від «Nuova Cappelletta» (Італія).

Сухе повнотіле вино зі сформованим комплексом. Насичений бордовий колір. Фруктовий смак з відтінком темних слив. Пряний букет із землистим відтінком. Добре смакує з жирними сирами та червоним м’ясом.

4. Червоне органічне вино Піно Нуар 2007 від «Kawarau Estate» (Нова Зеландія).

Сухе повнотіле вино, витримане 10 міс. у дубових бочках. Сливово-вишневий смак з легким відтінком какао та спецій. Добре поєднується з лососем гриль та вершковим сиром.

5. Червоне органічне вино Шираз-Малбек 2005 від «Temple Bruer» (Австралія).

Сухе повнотіле вино з теплим ароматом вишні й чорниці та легким відтінком кориці й ванілі. Має смак диких ягід, вишень, ванілі та кокосу. Найкраще смакує з ароматним червоним м’ясом та куркою.


Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 11-12 (21)' 2011

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: