Кучеряві свині на Карпатських полонинах

Share on Facebook

Монголіца, кучеряві свині, органічні свині

Сотні років минуло, як угорці прийшли до Європи з-за Уралу, але до цих пір у своєму житті та побуті вони зберегли власну індивідуальність. Це стосується і тварин, яких вони вирощують. Особливий приклад - свині Монголіца - корінна угорська порода свиней, що має товсте, довге, світле волосся, схоже на шерсть взимку, яка навесні перетворюється в білу, блискучу, кучеряву щетину. Шкіра навколо очей і рила має чорний колір кольору.

Залежно від кольору, Монголіца має 4 підвиди: чорна, червона, біла та змішана.

80% даної породи відноситься до білого підвиду, інші різновиди – на грані вимирання.

Цю породу було виведено у 1833 р. угорським королівським ерцгерцогом Йозефом, схрестивши дику свиню з домашньою. При чому не менше 40% - коріння диких предків. Добре підібрані гени Монголіци дозволяють виробляти найкращі види м’яса та сала.

На відміну від популярних м'ясних порід свиней, Монголіца - виключно сальна порода. М'ясні породи ефективні для виробництва м'яса без жиру, так званого пісного м'яса. Сальні породи, як відомо, дають високоякісне сало і дуже соковите, ароматне з сальними прожилками м'ясо.

Монголіца - єдина порода місцевих стародавніх угорських свиней, які до цього часу існують і вирощуються місцевими жителями. Порода була найбільш поширеною в Угорщині протягом 1800-1950 рр. Кількість цих тварин в 1943 р. сягала понад 30 тисяч голів. У той час сало, бекон і салямі були дуже популярними на європейських і світових ринках.

У «кучерявих» свиней, як їх називають місцеві селяни, є і українське коріння. До Другої світової війни їх розводили на Закарпатті насамперед етнічні угорці. Випасали на гірських луках, як овець або корів. Але після війни більшу частину поголів'я вирізали. Порода збереглася лише в Угорщині та Румунії, де пастухи досі женуть свиней з усього села на пасовище.

Загальноприйнятим способом утримання свиней до початку 20 століття був кочовий тип випасу. Навесні пасовища були особливо багатими на корми. На виборі їжі позначилось дике коріння. "Угорські" свині їдять навіть такий дешевий корм, як жом, висівки, а також жолуді, каштани, гарбузи, буряк, траву, корінці, бур'яни, равликів, жаб, рибу - загалом, все, що їдять, і дикі свині.

При вільному утриманні тварин, вони самостійно добувають корм. Природного харчування достатньо для утворення достатньої кількості сала і м'яса. Для уникнення неприємного запаху і болотного присмаку продукції, свиней зазвичай перед забоєм підгодовують додатково пшеницею, ячменем та кукурудзою.

Продукція, яку дають свині породи Монголіца, більш смачна і здорова, ніж звична нам свинина. Їх м'ясо вважається більш здоровим, тому що воно швидше засвоюється, містить більше ненасичених кислот і вітамінів.

Хімічний склад м'яса в порівнянні

Монголіца

Велика Біла

Протеїн, %

23,8

24,4

Міжм’язовий жир, %

9,7

4,2

Холестерин (мг/100г)

52

51

Вітамін А (мг/100г)

850

501

Вітамін B2 (мг/100г)

180

140

Залізо (мг/100г)

1000

750

Цинк (мг/100г)

2900

1900

Тривалий період відгодівлі Монголіци дає можливість накопичити більше корисних вітамінів і мінералів, які мають життєво важливу цінність для організму людини, що є додатковою перевагою м'ясної продукції породи Монголіца.

Найпопулярніший спосіб переробки м'ясної продукції - в'ялення. Тривалий процес в'ялення (18 місяців), дає продукту характерний аромат і чудовий смак. Це абсолютно унікальний та ексклюзивний продукт, який має всі права називатися м'ясним делікатесом: довершена сировина, тривалий процес в'ялення, і, як наслідок, особливий аромат і смак у поєднанні з найніжнішої структурою.

Основними перевагами органічного свинарства при вирощуванні Монголіци є те, що:

  1. Свині цієї породи досить витривалі для того, щоб їх можна було утримувати цілий рік надворі;
  2. Ця рідкісна порода має невеликі виводки, що не так виснажує свиноматку;
  3. Тварини протягом цілого дня мають можливість прогулюватися і досліджувати територію пасовища;
  4. Не проводиться обламування зубів та обрізання хвостів.

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 04' 2009

Коментарі (2)
2П'ятниця, 03 грудня 2010, 10:47
Святослав
Звертайтесь за порадами до профільних організацій: Федерація органічного руху України, БіоЛан
1П'ятниця, 19 листопада 2010, 12:20
Садівник
Я організовую органічне фермерське господарство . Скажіть , де взяти поросят для розмноження .

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: