Переваги якості органічних харчових продуктів

Share on Facebook

Одного лише харчування органічними продуктами недостатньо для того, щоб зробити нас здоровішими. Проте, саме органічні продукти -- важлива складова здорового харчування, до того ж їхнє виготовлення не завдає шкоди довкіллю. У цій статті розповідається про якісність та безпечність цього виду продуктів.


Переваги якості органічних харчових продуктів

«Ніяких залишків пестицидів, найкращий смак, користь для здоров’я та безпечність для довкілля» -- такі вимоги найчастіше висуваються споживачами до органічних продуктів харчування. Фермери, що працюють в органічному сільському господарстві, замість синтетичних хімічних засобів захисту рослин та швидкодіючих мінеральних добрив, використовують природні методи захисту та органічного підживлення рослин. Зважаючи на різні методи виробництва та переробки продуктів, можна очікувати різницю і в якості між продукцією органічного та конвенційного (традиційного) сільського господарства.

У численних дослідженнях фахівці галузі аналізували вплив органічних методів виробництва продукції на її якість. Порівнювалися якісні ознаки продуктів органічного та традиційного сільського господарства. Проте, досить складно зробити узагальнення на основі результатів окремих досліджень якості, оскільки якість харчових продуктів зумовлена не тільки методом виробництва, але й сортом рослини, місцевістю і кліматичними умовами, де її вирощують, іншими факторами, що впливають на продукт після збору врожаю. Тому наукові узагальнення, які підсумовують та оцінюють результати кількох окремих досліджень, є особливо цікавими та вагомими. Оскільки важливість органічного сільського господарства зросла у всьому світі, такі публікації впродовж останніх років з’являлися у багатьох країнах Європи. У цій статті наводяться найбільш достовірні дані щодо якості органічних та конвенційних продуктів, які були одержані під час досліджень та перевірені на науковцями.

 

Таблиця 1: Порівняння якості продуктів органічного та конвенційного (традиційного) сільського господарства

 

Аспекти якості

Тенденція*

Примітки

Сполуки з бажаними властивостями

Вітаміни

Вміст вітаміну С у фруктах, овочах, молоці: вищий на 5--90%

Вторинні метаболіти

Вміст поліфенолу у фруктах, овочах, вині: вищий на 10--50%

Сенсорна якість

Менший вміст води може мати позитивний вплив на отримання задоволення від споживання органічних фруктів або овочів

Сполуки з небажаними властивостями

Нітрати

Органічні овочі містять на 10--40% нітратів менше

Залишки пестицидів

В органічних фруктах у 200 разів менші; в органічних овочах у 250 разів менше, ніж у вирощених конвенційним способом

Патогенні мікроорганізми

На вміст мікотоксину впливають агрономічні заходи

Пояснення до таблиці:

*Висновки обґрунтовані результатами семи досліджень зі спеціальної літератури.

↑Органічні продукти мають кращі показники, ніж конвенційні

→ Органічні продукти мають невелику перевагу над конвенційними

 

 

Таблиця 1 показує тенденцію продуктів харчування у системі органічного сільського господарства, для того, щоб отримати найбільш бажані поживні сполуки завдяки органічним добривам та режиму підживлення.

Учасники європейського дослідницького проекту Quality Low Input Food (QLIF)( http://www.qlif.org) підтвердили, що вміст привабливих поживних речовин, таких як вітаміни/антиоксиданти (зокрема, вітамін Е, бета-каротин, лютеїн) та поліненасичені жирні кислоти (наприклад, Омега-3) у органічній продукції на 70% більше, ніж у зразках молочної продукції, отриманих традиційним шляхом. Вищий вміст вітаміну C (аскорбінової кислоти) також був характерним для багатьох фруктів та овочів, вирощених органічним способом. Ця тенденція має бути підтримана фізіологічними факторами. Наприклад, антиоксидант аскорбінова кислота у рослинах збільшуватиметься, коли клітини рослин потраплятимуть у стресові ситуації. А дієта, що містить оптимальну кількість жирних кислот, є особливо важливою для попередження серцево-судинних хвороб та раку.

 

Менше води, більше смаку

 

Вміст речовини в листових, цибулевих овочах та коренеплодах, вирощених органічним способом, підвищується майже до 20% у порівнянні з такими ж рослинами вирощеними традиційно. Результати ж досліджень за цим показником фруктів та овочів, часто не виявляють суттєвої різниці. Зменшений вміст води означає, що продукти мають вищу поживну густину, наслідком якої стає краща смакова якість.

Кілька досліджень надають переконливі докази того, що органічні харчові продукти мають нижчий вміст багатьох небажаних поживних сполук, на які зазвичай скаржаться споживачі. Органічні овочі (особливо зелені листові, наприклад, латук або шпинат) мають нижчий вміст нітратів, ніж конвенційно вирощені овочі. Цьому є два пояснення: азот в органічному добриві органічно зв’язаний і стає доступним рослині лише під час мікробної діяльності у ґрунті. У результаті цього, рослини поглинають азот повільніше та використовують його доцільніше, відповідно до своїх потреб, ніж при використанні синтетичного азотного добрива. До того ж, кількість азоту, що використовується на ділянках землі, задіяних під органічне землеробство, є загалом нижчою, адже кількість худоби, яка може знаходитися на цій території, обмежена у відповідності до стандартів ведення органічного тваринництва.

 

Вищий ризик це міф!

 

Органічно вирощені продукти рослинного походження мають не більший ризик бути зараженими патогенними мікроорганізмами (такими як грибки, які виробляють мікотоксин), ніж традиційні харчові продукти. Мета-аналіз даних наукової літератури навіть показав, що рівень мікотоксину у грибку Fusarium sp. був у 2--3 рази нижчим у хлібних злаків, вирощених органічним способом, ніж конвенційним. Нижчому рівню вмісту цих речовин у органічному зерні сприяє низка агрономічних факторів, включаючи сівозміну, невикористання хемосинтетичних мінеральних азотних добрив, фунгіцидів та регуляторів росту. Усе це зумовлює вищий ризик появи мікотоксинів грибка Fusarium. Як і очікувалося, перевищення рівня залишків пестицидів та регуляторів росту були знайдені лише в тих культурах, до яких застосовувалися режими захисту врожаю конвенційного сільського господарства.

Для захисту переваг цього виробництва постанови щодо органічного виробництва визначають методи переробки, які гарантують справжню природність та автентичність, через заміну використання багатьох домішок та речовин для переробки спеціальними формулами та застосуванням високоякісних складових.

І останнє, але не найменш важливе -- органічне сільське господарство є більш вигідним для цілої низки екологічних аспектів. Це стосується біологічного різноманіття та ландшафту, ґрунту, води, клімату та повітря, а також споживання енергії. Коротко кажучи, «органік» -- є кращим для людей, тварин та навколишнього середовища.

Людство не стане здоровішим, виключно завдяки споживанню органічної їжі. Однак, споживання органічних продуктів -- це важливий компонент раціонального та здорового способу харчування. Різні звички у їжі мають різний вплив на наше здоров’я та навколишнє середовище, так само як і різний економічний та соціальний вплив. Вибір здорового та екологічного способу харчування також вимагає зосередження уваги на регіональних сезонних харчових продуктах, які оброблюються так, щоб зберегти їхню поживну цінність, і упаковані у такий спосіб, щоб не шкодити довкіллю.

І не забувайте про насолоду, яку ви маєте отримувати від харчування!



Томас АЛЬФЬОЛДІ,

Габріела ВИСС,

Дослідний інститут органічного сільського господарства ФіБЛ (Швейцарія)


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" (01)' 2009

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: