Кому користь від ГМО?

Share on Facebook

 

Міжнародна природоохоронна організація «Друзі планети» нещодавно оприлюднила звіт «Хто отримує користь від ГМО?


ГМО, ГМ-культури

Виробництво, побудоване на міфах», на сторінках якого проаналізовано багато нових подій з різних куточків планети, пов’язаних з ГМО, зокрема докази та свідчення членів організації. Основний акцент – на безконтрольному використанні пестицидів, зростаючому спротиві громадськості й урядових структур та «досягненнях» генних інженерів у селекції та спробах випустити на волю генетично модифікованих тварин.

У Європі громадський спротив поширенню ГМО зростає (за опитуваннями 61% громадян ЄС – проти ГМО), тому площі під ГМ-культурами зменшуються (на 23% у 2008-2010 рр.). Вирощування монсантівської ГМ-кукурудзи штаму MON 810 нині заборонено у Франції, Німеччині, Австрії, Греції, Угорщині та Люксембурзі. Де-факто всі ГМ-культури заборонено вирощувати у Болгарії. У відповідь на схвалення Єврокомісією ГМ-картоплі штаму «Amflora» у 2010 р. Австрія, Люксембург та Угорщина одразу ж ввели заборону на її вирощування на власній території. Чимала опозиція формується навіть у США. Останні дві постанови уряду заборонили вирощування ГМ-люцерни та цукрового буряка.

Тенденція несприйняття ГМО прослідковується і в Індії. Тут з лютого 2010 р. діє мораторій на вирощування ГМ-баклажанів. Проти вирощування ГМ-рису протестують селяни, які знищують усі випробувальні поля з метою захистити стратегічну для регіону культуру.

У липні 2010 р. у відповідь на протести суспільства на території Бразилії було заборонено вирощування байєрівської ГМ-кукурудзи штаму «Liberty Link». Фермери та місцеві громади Уругваю також висловлюють сильний спротив проти вирощування ГМ-культур у себе на Батьківщині. В Аргентині місцеві жителі провінції Санта Фе, які постраждали від повітряного розпорошення гербіцидів Раундап над полями ГМ-сої, виграли судову справу щодо заборони використання гербіциду Раундап та інших агрохімікатів на їхніх територіях.

 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 05-06 (17)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: