Жінки Індії за органічне сільське господарство

Share on Facebook

india-womens

Сучасні інтенсивні технології дають змогу дістати високі врожаї сільськогосподарських культур, проте вони знищують місцеві сорти насіння та призводять до деградації ґрунту, що врешті-решт збільшує витрати на сільське господарство.

 

В Індії побутує переконання, що крупнотоварне агровиробництво та витрати на пестициди, хімікати, генетично модифіковане насіння заважають розвиватися багатьом дрібним фермерам, витісняють їх поза межі агробізнесу.

Масштабність знищує традиційне сімейне агровиробництво в Індії. Чоловіки вимушені мігрувати до міст у пошуках роботи, тоді як жінки залишаються вдома, часто маючи мізерний дохід, не достатній, щоб прогодувати себе та всю сім’ю.

Аби вижити в складних умовах, стає нагальною потреба переходу до органічного сільського господарства.

Для боротьби з деградацією довкілля внаслідок нестійкого землеробства жінок Індії навчають альтернативних методів ведення сільського господарства, що допомагають зменшити використання хімічних засобів та зберегти природну родючість ґрунту.

У рамках міжнародного проекту вони пройшли практичне навчання з ведення органічного сільського господарства, особливо вермикультури. Також було створено банк гарантовано немодифікованого насіння задля збереження місцевих різновидів сільськогосподарських культур.

Навчання розпочалось у вересні 2008 р. в штаті Лакнау, де було організовано семінар для понад 90 жінок-фермерів. Їх навчали правильно готувати компост, розповіли про переваги дистиляції, ознайомили з різними методами органічного сільського господарства для підвищення продуктивності праці.

Фермерка Аша Деві (50 років), яка має чимало власної землі, де вирощує збіжжя й овочі для своєї родини, розповіла: «Ми дізналися про переваги біодобрив, загальноприйнятих біопестицидів та про методи їх приготування. Зазвичай ми викидали залишки їжі й коров'ячий гній, а тепер знаємо, як використовувати їх для приготування компосту та поліпшення родючості ґрунту».

Жінки-фермерки Індії певні, що інтенсивне сільське господарство негативно впливає й загалом на глобальне потепління в світі. Тому понад 5000 мешканок 75 поселень посушливої південної частини країни вважають органічне сільське господарство одним з методів боротьби з цим викликом.

На сільське господарство Індії припадає 28% сукупних парникових викидів, головно метану з рисових полів і тваринницьких ферм та окисів азоту після застосування хімічних добрив.

У Звіті Міжурядової групи експертів ООН з питань зміни клімату ще в 2007 р. висловлено прогноз щодо зниження рівня опадів у грудні, січні та лютому, а отже, йшлося про нестачу вологи в ґрунті та часті посухи. Наприклад, підвищення температури на 0,50С в Індії спричинило зменшення виробництва зернових культур на 0,45 т/га.

У провінції Захерабад жінки нині намагаються пристосуватися до умов зміни клімату, тому починають використовувати культури, вирощування яких не потребує додаткової вологи ґрунту, застосування хімічних добрив і пестицидів для боротьби зі шкідниками.

Тут вирощують понад 19 видів традиційних культур на посушливих, деградованих землях. Посів переважно здійснюють у жовтні-грудні, для допомоги в прополюванні бур’янів та збиранні врожаю залучають усіх членів родини. Власноруч приготований компост застосовують раз на 2-3 роки.

У селищі Бідаканне 50-річна фермерка Самамма розповіла про своє поле, де вирощує різні культури – льон, зелений горошок, просо та бобові – в міжряддях соняшнику без зрошування та використання хімічних добрив. Соняшник слугує засобом для боротьби зі шкідниками, адже його листя відганяє небезпечних комах, а виснаження ґрунту компенсується за рахунок бобів-азотофіксаторів.

Отже, згадані навчальні семінари, що мали на меті напрацювання навичок і знань з органічного сільського господарства, стали в нагоді для індійських жінок та членів їхніх родин. Адже ведення тут органічного агровиробництва – це не стимул заради отримання прибутку або домагання кращого смаку продукції. Люди займаються цим, щоби вижити й зберегти традиційний спосіб життя. Тож для них органічне агровиробництво – самоціль.


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 04' 2009

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: