Органічний кетчуп – проти ракових пухлин!

Share on Facebook

organichnyj-ketchup


Для багатьох родин помідори, а особливо кетчуп, займають одне з провідних позицій у структурі споживання овочів. Приблизно 75% споживання помідорів припадає на продукти переробки, такі як томатний сік, томатна паста та, звісно, кетчуп.

Помідори – первинне джерело важливих поживних речовин, серед яких лікопин. Лікопин – природний органічний пігмент з групи каротиноїдів, має виражені антиоксидантні властивості, є цінним природним компонентом для профілактики серцево-судинних та онкологічних захворювань. Останні дослідження свідчать, що органічні кетчупи містять вдвічі більше антиоксидантних речовин, ніж конвенційні.

Сьогодні у США випускають томатний кетчуп пурпурового та зеленого кольору поряд з традиційним червоним. Бетті Ішіда та Мері Чапмен з дослідницького центру Agricultural Research Service, м. Олбані (Каліфорнія, США), досліджують, чи може забарвлення бути індикатором низького рівня вмісту лікопинів – пігментів, які надають помідорам червоного забарвлення.

Було доведено, що саме лікопин допомагає боротися з раковими захворюваннями грудей, підшлункової залози, простати, шлунку та кишковика, особливо при вживанні його у їжу разом з жирними продуктами. Також є всі підстави стверджувати, що саме лікопини можуть зменшити ризик сердцевого нападу та інфаркту.

У ході досліджень було протестовано рівень вмісту лікопину та антиоксидантів у кетчупі 13 брендів: 6 найбільш популярних конвенційних, 3 органічних, 2 бренди торгових мереж та 2 з мереж ресторанів швидкої їжі. Кетчупи пурпурового та зеленого кольорів містили таку ж кількість лікопину, як і у традиційних аналогів червоного кольору.

Проте органічні кетчупи перевершують всіх! Кетчупи кожного органічної торгової марки містять щонайменше 183 мкг лікопину на 1 г кетчупу. Кетчупи, представлені конвенційними торговими марками, містять у середньому 100 мкг/г кетчупу, і один зразок кетчупу з мережі видкого харчування містив лише 60 мкг лікопину на 1 г кетчупу.

Якщо Ви хочете споживати кетчуп з високим вмістом лікопину, - говорить Ішіда, - користуйтесь практичним методом – обирайте кетчуп темно-червоного кольору!

Зараз мої діти не вживають кетчуп з усіма підряд продуктами, як це роблять інші діти, вони обмежили споживаня кетчупу до кількох разів на тиждень. Однак не найприємніша справа – щоразу вживати весь набір непередбачуваних штучних інгрідієнтів у кетчупі!

До складу конвенційного кетчупу зазвичай входять: «томатний концентрат, виготовлений з стиглих помідорів, спиртовий оцет, високофруктозний кукурудзяний сироп, звичайний кукурудзяний сироп, сіль, спеції, порошок з цибулі та натуральні ароматизатори».

До складу ж органічного кетчупу входять: «органічний томатний концентрат, виготовлений із стиглих органічних томатів, органічний спиртовий оцет, органічний цукор, сіль, органічна цибуля, органічні спеції та натуральні ароматизатори».

При цьому органічний кетчуп містить не лише органічні інгрідієнти та органічний цукор замість кукурудзяного сиропу та високофруктозного кукурудзяного сиропу, але він ще й має чудовий смак і до нього швидко звикають члени усієї родини!

Справжні цінителі обожнюють смакувати органічний кетчуп значно більше ніж конвенційний. Він має насичений, менш солодкий смак, схожий на смак свіжих помідорів. Вражає, що коли я перевернула пляшку, то зверху побачила напис: «насичений вишуканий смак». І це твердження – чиста правда!

 


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 01' 2009

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: