Здорове харчування означає не тільки вибір корисних продуктів

Share on Facebook

 

Здорове живлення означає не тільки вибір корисних продуктів, але також стосується і питань їх правильного приготування.


здорове харчування

Овочі, наприклад, можуть втрачати корисні речовини в процесі приготування. Так, дослідженнями, проведеними на цьому тижні, було встановлено, що після кип‘ячення брокколі у воді протягом всього 10 хвилин в ньому на 40 відсотків знижується вміст речовин під назвою глюкозінолати, повідомляє Epoch Times. У організмі глюкозінолати перетворюються на інші з’єднання, звані ізотіоцианатамі, які, як вважають фахівці, володіють протираковою дією. Дослідження, проведене в медичній школі Уорікської, встановило, що скорочення часу приготування приводити до менших втрат глюкозінолатів: за п‘ять хвилин варива їх втрачається лише 15 відсотків. Мікрохвильова обробка часто рекомендується як переважний метод приготування їжі, оскільки дозволяє скоротити час готування. Проте вже є свідоцтва того, що такий спосіб приготування їжі може привести до значних втрат корисних речовин. У дослідженні, опублікованому в журналі «Наука живлення і сільське господарство», учені оцінили ефект різних способів приготування їжі на прикладі брокколі. Тоді як смажена брокколі втрачає дві третини первинного вмісту живильних речовин, що захищають від хвороб, відомих як флавоніди, проте це виглядає куди краще, ніж величезні 97-процентні втрати, викликані мікрохвильовою обробкою. Аналіз вмісту інших живильних речовин показав аналогічні страшні втрати. Схоже, що завдяки мікрохвильовій печі ми можемо попрощатися з великою кількістю прекрасних живильних речовин, що містяться в овочах. У цьому дослідженні обробка парою привела всього лише до 11-процентної втрати флавонідів. У іншому дослідженні було встановлено, що вариво знижує вміст солей фолієвой кислоти (вважається, що вони захищають від раку і хвороб серця) в шпинаті і брокколі більше, ніж наполовину. Обробка ж парою гарантує мінімальні втрати цього вітаміну. Отже, дослідження показує, що якнайкращий спосіб приготування овочів — це вариво на пару. І чим коротше час варива, тим краще. Для поліпшення здоров’я треба звикнути до овочів, приготованих аль денте (трохи сирими).

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: