На Закарпатті відбувся V Міжнародний Фестиваль різників

Share on Facebook

 

zakarpattja-festyval

29 січня у селі Геча на Берегівщині традиційно відбувся V Міжнародний конкурс гентешів – саме так на Закарпатті називають професійних різників. Кожен з них, щоб зарізати свиню, застосовує власний прийом. Головне, щоб усе відбулося дуже швидко, і тварина не мучилася, адже це не лише гуманніше, але від цього залежить і смак м’яса. За давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові за вбиту свиню підносили чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощали вином, слив’янкою та глінтвейном.


Свято розпочалося о 7-й ранку. У фестивалі взяли участь 17 команд, серед яких й іноземні гості – 4 команди з Угорщини та одна з Сербії. Обов’язковою умовою конкурсу було забивання свиней тут же, на місці. Але заколоти свинку – це не найголовніше в роботі гентеша, адже різник має швидко і правильно розібрати тушу.


Звичайно, забій поросят – лише привід зібратися і запросити гостей. Головна частина цього фестивалю – кулінарно-гастрономічна: приготування шкварок, ковбаси, кров’янки, квашеної капусти із м’ясом, зельцю, холодцю і копченостей. Кожна команда мала представити на розсуд журі свої смаколики, а також фірмову страву. До того ж почастувати самогонкою та вином власного виробництва.


За результатами конкурсу 1-ше почесне місце із званням «Король різників» посіла команда «Ботарські бандери», яку представляли добре відомі органічні фермери із села Ботар, що на Закарпатті. Хто б сумнівався! Адже всі, хто хоча б раз куштував органічні м’ясні вироби зі свинини породи Мангалиця від ТМ «Пан Еко», підтвердять правильність вибору групи спеціалістів. Крім того, голова журі з Будапешта включив команду до лав «Аматорського королівського поварського клубу», а голова Берегівської районної ради нагородив їх почесною грамотою «Найпопулярніша команда фестивалю».


До речі, у 2010 р. з-поміж півсотні закарпатських фестивалів саме кулінарний фест у селі Геча визнали одним із найкращих. Поєднання автентики краю з угорськими кулінарними звичаями, заправленими закарпатським вином, – ось у цьому і є секрет успіху.



Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 01-02 (14)' 2011

Коментарі (1)
1Неділя, 10 січня 2016, 16:01
Супервеган
Ми інформуємо та засуджуємо розваги, фестивалі, конкурси, виставки, шоу..., що грунтуються на залучені тварин з метою їх публічного приниження, знущання, вбивства!
Просимо Вас долучатися і донести іншій частині населення, що вбачає в цьому розвагу - "нажертися та напитися" в крові та жорстокості!, що МИ ВИСТУПАЄМО ЗА Права тварин. Права Животных. ! Ми не поділяємо з такими людьми віри щодо етничних та історичних потреб розважатися на крові! Ми ІНШІ? Ми Здорова нація!
Ми закликаємо до свідомості та небайдужості щодо до культури української нації!
До розповсюдження: http://chn.ge/1IR5syY
https://www.facebook.com/events/424726951057093/

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: