Тільки кожна п'ята жертва харчового отруєння звертається до лікаря

Share on Facebook

 

Безліч фактів кричущого порушення санітарних норм не потрапляють до офіційної статистики і ніяким чином не розслідуються, оскільки українці часто не звертають належної уваги на отруєння і вважають за краще «лікуватися» самим.


харчове отруєння

Як розповів під час прес-конференції 18 травня в ІА «Наш Продукт» доктор медичних наук, лікар-гастроентеролог вищої категорії Вадим Шипулін, приблизно 80% людей з харчовими отруєннями лікуються самостійно, і тільки 20% звертаються до лікаря. Серед цих 20% більшість пацієнтів - діти.

Експерти стверджують: небезпека харчового отруєння зростає з початком літа, коли продукти псуються значно швидше. Особливо ризикують ті, хто ласує кондитерськими виробами з кремом. Як розповіла кандидат медичних наук, дієтолог-гастроентеролог Лариса Бойченко, в таких десертах багато цукру і жиру, які є ідеальним середовищем для розмноження кишкової палички. За словами Вадима Шипуліна, достатньою дозою для інфікування може стати від 100 до 105 мікробів, тому в зоні ризику виявляється кожен з нас. Нагадаємо, що за результатами експертизи в тістечку «елітного» кондитерського дому «Калина» були виявлені бактерії групи кишкової палички, а зміст аеробних і факультативно-анаеробних мезофільних мікроорганізмів перевищив норму в 70 разів!

Якщо дорослі харчові отруєння переносять відносно легко, то для дітей вони можуть мати досить згубні наслідки. Як уже писав «Багнет», маленькі діти можуть навіть померти від отруєння тістечками.

Тому Лариса Бойченко рекомендує їсти кондитерські вироби, які зберігаються не більше доби. А дітям до трьох років взагалі краще не купувати солодощі в кафе, тим більше на вулиці. Краще їх готувати вдома самостійно з дотриманням усіх санітарних норм. 


Якщо після вживання таких продуктів у людини виникає блювота або послаблення випорожнень - це свідчить про харчове отруєння, каже Лариса Бойченко. У такому випадку необхідно негайно звертатися до лікаря. Якщо ж буде встановлено, що причиною отруєння стала неякісна їжа в громадському харчуванні - винуватці повинні нести відповідальність. Але для цього необхідна співпраця потерпілих і санепідемстанції.


Джерело: "Багнет"

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: