Правильно читаємо напис "еко"

Share on Facebook

 

Здоровий спосіб життя, правильне харчування, органічні продукти - сьогодні ці поняття для багатьох зведені в ранг модного фетиша.


правильне харчування, органічні продукти

Однак, часто залучення до культури споживання органічних продуктів закінчується на купівлі овочів "з бабусиної грядки", або інших продуктів знову таки з "бабусиного господарства".

А от скільки бабуля "засіяла" різноманітних хімікатів в цю горезвісну грядку, залишається відкритим. Адже тримати звіт вона ні перед ким не зобов'язана. А ось компанії, які займаються професійним виробництвом органічних продуктів, зобов'язані дотримуватися ряду правил і вимог.

Перш за все, слід внести ясність, що таке органічне землеробство. Зазвичай органічною вважають ту продукцію, яка вирощується, виробляється, переробляється без застосування хімічно отриманих речовин (добрив, ЗЗР та ін.)

Нагадаємо, що сьогодні в Україні працює понад 100 фермерських господарств, які займаються виробництвом органічних продуктів харчування. Так, за даними міжнародної федерації сільськогосподарського руху, в Україні сертифіковано 269 984 га (0,6% від загальної площі сільгоспземель), придатних для органічного виробництва. В принципі, чимала цифра. За цим показником ми займаємо 20-е місце в світі.

Однак, рівень споживання органічної продукції в нашій країні не так вже й великий. Причин кілька - це і фактична відсутність культури споживання, і елементарноЇ недовіри до продукції, яку називають екологічно чистою або органічною. І для цього є підстави, тому що напис "еко" або "біо" на етикетках українських продуктів ще не означає, що всередині знаходиться те, що обіцяно на етикетці.

Підтвердити органічний статус продукту можуть тільки офіційно узаконені знаки, які проставлені на упаковці.

В даний час існує чотири найбільш відомих системи сертифікації: США (напис USDA organic), Євросоюзу (Biologische landboun Agriculture biologique), Японії (JAS) і Австралії (NASAA Certified organic).
Незважаючи на прийнятий нещодавно в Україні Закон "Про органічне виробництво", в Україні сертифікація проводиться за європейськими, американськими або японськими стандартами.

В даний час, за даними Федерації органічного руху України (ФОРУ), у нас в країні виробляється значна кількість органічної продукції. Це, в першу чергу, зернові, бобові та олійні культури. В останні роки зріс ринок екологічно чистих овочів, фруктів, ягід і грибів, а також продуктів їх переробки.

Крім відсутності шкідливих речовин, органічні продукти відрізняються своїми смаковими властивостями і більш високою харчовою цінністю. Органічне м'ясо є ідеальним джерелом здорових білків і насичених амінокислот. Курятина, наприклад, завжди вважалася дієтичним м'ясним продуктом.

Неорганічне куряче м'ясо на полицях наших супермаркетів відлякує високою ймовірністю вмісту антибіотиків. Органічна курятина, по праву підтверджує свою безпеку завдяки тому, що на органічних птахофабриках заборонено використовувати хімічно синтезовані речовини і неорганічні корму.

Через особливості органічного сільськогосподарського виробництва, утримання в органічних фруктах і овочах сухих речовин збільшується, а води - знижується, що покращує їх смакові якості. Крім того, вміст вітамінів, мікроелементів і клітковини в органічних продуктах значно вище. При цьому органічні овочі та фрукти містять значно менше залишків пестицидів, ніж звичайні, приблизно в 200 разів.

Слід відзначити і ще один продукт, який порівняно недавно став доступним для українців, на відміну від країн Європи і США - це безглютеновий хліб і хлібобулочні вироби. Що ж таке глютен, і чому сьогодні від його вживання відмовляється все більша кількість людей?

Глютен - це особливий рослинний білок, що міститься в основному в злаках: у пшениці, жита, вівсі, ячмені, а просто сказати сіра клейковина, що міститься в традиційному хлібі.
Деяким людям глютен дійсно шкідливий. Так, людям з особливою хворобою - целіакію - вживати в їжу глютен не можна: їх організм розглядає навіть найменшу кількість глютену як чужорідне вторгнення і відповідає на нього імунною атакою.Ця імунна реакція призводить до пошкодження слизової оболонки тонкої кишки, в результаті чого виникає синдром зниженого всмоктування живильних речовин, а якщо не лікувати - і до серйозних захворювань.

Однак, із зростанням популярності безглютенових дієт безліч людей стало уникати глютену. Замість пшеничного борошна в безглютенових продуктах використовується рисове, кукурудзяне, гречане, соєве, горохове. Продукти не містять яйця, горіхи і випускаються зі зниженим вмістом білка.

Безглютенова дієта в багатьох випадках дозволяє зменшити загальну калорійність раціону за рахунок обмеження видів їжі, яку вам дозволяється з'їсти. А тому досить ефективна у випадках бажання позбавитися від зайвої ваги.Однак, варто пам'ятати, що виключення з раціону глютену - не панацея від усіх бід, а отже, наважуючись на цей крок, слід звернутися до дієтолога.

Втім, одного бажання перейти на "здорові" овочі та хліб, в Україні не достатньо.Справа в тому, що в нашій країні мало спеціалізованих точок продажу цієї продукції. В цілому ця цифра не перевищує 10-15 магазинів, які зможуть задовольнити ваше бажання перейти на здорове харчування.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: