Аптека на гілочці

Share on Facebook

 

Червоні порічки (рос. – красная смородина) – один із найпоширеніших ягідних кущів серед українців. Займає належне місце в садах практично кожного садівника. І недаремно! 


червона смородина

Ще кілька століть тому червоні порічки посіли лідируючу позицію порівняно з чорною смородиною. На Русі кущі порічок висаджували в 5-6 разів більше, ніж чорної смородини. І лише на початку ХХ століття становище цієї рослини дещо похитнулося на користь останньої. Проте не варто обходити стороною цю цілющу ягоду.

Батьківщиною порічок вважають Західну Європу (Франція, Бельгія, Німеччина та північна Італія). Нині ці ягоди поширені в Україні, переважно в Карпатах та Прикарпатті, ростуть здебільшого у долинах річок та у прирічкових заростях, а також зустрічаються у лісах європейської частини Росії.

За живильними і лікувальними властивостями червоні порічки – одні з найцінніших ягідних культур.

Плоди рослини містять до 10% цукрів, до 4% органічних кислот (переважно лимонної), вітамін С (до 250 мг%), вітаміни групи В, а також РР (нікотинову кислоту), провітамін А (каротин), пектинові речовини та мінеральні солі заліза, фосфору, кальцію.

Червоні та білі порічки дещо поступаються чорній смородині, оскільки в їхньому складі міститься менше біологічно активних речовин, та й аскорбінової кислоти в червоних і білих ягодах у 4 рази менше, ніж у чорних. Проте червоні порічки випереджають чорну смородину за вмістом заліза, потрібного для наших судин, і калію, який корисний для серця і виводить з організму зайву рідину, запобігаючи набрякам і мішкам під очима.

Червоні порічки містять оксикумарини – речовини, що знижують згортання крові. У зв’язку з цим систематичне споживання соку та сиропу білих та червоних порічок запобігає тромбозу судин, зокрема є профілактикою інфаркту міокарда.

Учені також довели, що червоні порічки, як і ожина, малина, полуниця, бузина та чорна смородина, мають високі захисні властивості в боротьбі проти раку.

За вмістом йоду ці ягоди не поступаються хурмі та фейхоа, за складом пектинів – аптечним препаратам, а за вмістом заліза вони обійшли більшість садово-городніх рослин. Однак червоні порічки особливо корисні завдяки високому вмісту кумаринів – природних ліків від підвищеного згортання крові.

Ягоди червоних порічок ще в XVI столітті розглядали як цілющі джерела здоров’я. І донині їх використовують у народній медицині.

Соки, сиропи та морси з ягід порічок знижують температуру, покращують апетит, сприяють виведенню з організму солей, підвищують працездатність.

Червоні порічки мають потогінні властивості, підвищують засвоюваність харчових речовин, усувають відчуття нудоти, дещо підсилюють перистальтику кишечнику і добре втамовують спрагу.

Плоди червоних порічок корисно вживати при захворюваннях печінки, катарах верхніх дихальних шляхів і кровотечах. Приймають їх також при недокрів’ї та як загальнозміцнювальний засіб.

Особливо корисним вважають сік червоних порічок при сечокам’яній хворобі, оскільки він сприяє виведенню солей сечової кислоти.

Високий вміст пектинових речовин, клітковини, калію дозволяє вважати ягоди, соки, желе, джеми, мармелад ефективним засобом, що зв’язує і виводить з організму багато токсичних речовин, солі важких металів, у тому числі й радіоактивні елементи.

Оскільки ягоди, крім багатьох корисних речовин, містять значну кількість кислот, не варто починати з них день і «закидати» у порожній шлунок – можна викликати напад гастриту, а при відомій регулярності таких процедур отримати і виразку. Отже, ягоди – на десерт, і тоді вже скільки заманеться. Якщо є можливість, треба не тільки наїстися ягід у сезон, але і запастися: насушити, заморозити, законсервувати – корисні речовини значною мірою зберігаються.

У їжу використовують як свіжі ягоди, так і продукти їхньої переробки – джеми, соки, сиропи, желе, вина, мармелад.

Особливо корисні сік і сироп з червоних порічок, оскільки вони мають освіжаючі та загальнозміцнювальні властивості, а також протизапальну дію. Незамінні такі продукти і в дитячому дієтичному харчуванні.

Дбаючи про споживачів, ТМ «Пан Еко» випустила новинку сезону – сертифіковані органічні сиропи та повидла з червоної порічки! Шукайте корисні продукти на полицях органічних магазинів!

Будьте завжди здорові! 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 11 (12)' 2010

 

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: