Полуниця: вітаміни для дорослих і малих

Share on Facebook

 

Влітку життя бурлить і невпинно рухається. А ще літо – це найкращий час для поповнення запасів вітамінів на весь рік. Ось-ось на грядках зачервоніють стиглі соковиті ягоди полуниці. Вона – справжній подарунок природи для нашого організму, змученого міським гамором, стресами й авітамінозом!


полуниця

Духмяні та соковиті перші літні ягоди так і просяться до рота. І недарма! Якщо у вас немає алергії на них, медики радять на повну силу насолоджуватися корисними властивостями ягоди в полуничний сезон.

Що за ягода – полуниця?

Назва «полуниця» походить від лат. «fragaria vesca», що означає «ароматний», або «запашний». Хоча аромат полуниці, у порівнянні з її сестрою-суницею, більш стриманий, вона містить не менше поживних речовин і корисних вітамінів. Ягоди полуниці – червоні солодкі з білою м’якоттю, дуже смачні, а її лікувальні властивості відомі ще з глибокої давнини.

Варто сказати, що так уже історично склалося, що назви суниці та полуниці переплуталися і до цього часу вводять нас в оману. Ще 300 років тому на Русі почали культивувати лісову, а потім і садову суницю. Однак у ті часи в ботаніці мало хто розумівся на цьому, тому їх сплутали, у результаті чого ягоду великоплідної суниці стали називати полуницею.

Історія походження садової суниці (тієї самої, що тепер продається в наших магазинах!) оповита дивовижними пригодами. У 1714 р. французький офіцер, капітан Фрезье, повертаючись із Чилі на Батьківщину, прихопив з собою сувенір – 5 кущиків дикорослої чилійської суниці, що мала великі ароматні ягоди. На жаль, усі рослини виявилися жіночими і не змогли зав’язати жодної ягідки.

Пізніше відбувся щасливий збіг, якому ми зобов’язані появою нової культури – великоплідної суниці! Рослини перевезли до Версальського ботанічного саду, і так сталося, що на сусідній грядці ріс інший вид суниці – приємна на смак лугова, або віргінська суниця, розмір ягід якої вдвічі перевищував ягоди лісової суниці. Завдяки щасливому випадку ці кущики перезапилились один з одним, і таким чином на світ з’явився плід їхнього кохання – новий гібрид з дуже смачними і великими ягодами. Садова суниця викликала фурор серед землеробів – почалося масове розведення нової культури. Нині саме полуницею називають садову суницю, яка щороку на початку літа красується на прилавках наших базарів та магазинів.

 

Полуниця

-  нормалізує обмін речовин в організмі,

-  лікує авітамінози,

-  пригнічує розвиток вірусу грипу,

-  знижує рівень цукру в крові,

-  компенсує недолік йоду в їжі та питній воді,

-  поповнює дефіцит заліза при недокрів’ї,

-  нормалізує обмін речовин і тиск,

-  знімає стрес і рятує від безсоння,

-  є природним джерелом антиоксидантів,

-  знижує рівень холестерину в крові,

-  збуджує апетит, регулює травлення.

 

ЛІКУЄ ГРИП І ДІАБЕТ

Завдяки вмісту саліцилової кислоти полуницю називають природним аспірином і застосовують при високій температурі тіла і болях у суглобах. Ці ягоди пригнічують розвиток вірусу грипу та борються із запаленнями і мікробами. Тому ласуючи ними в літню спеку, ви забезпечуєте собі здоров’я в зимову холоднечу. Крім того, полуниця здатна знижувати вміст цукру в крові, тож її можна вживати хворим на цукровий діабет. Смачно і корисно!

 

ЗАХИЩАЄ ПЕЧІНКУ ТА НИРКИ

Полуниця заспокійливо діє на печінку, має сечогінну дію. При захворюваннях печінки, нирок та сечової системи рекомендується полунична дієта протягом усього сезону. Їжте щодня не менше 400 г ягід. Прийом натщесерце 4-6 столових ложок свіжого полуничного соку допоможе при жовчокам’яній хворобі. (У зимовий період зверніть увагу на органічні сиропи з полуниці ТМ «Пан Еко»).

 

ПОПОВНЮЄ ЗАПАС ЗАЛІЗА

За вмістом заліза полуниця посідає перше місце серед усіх ягід, тому дозволяє поповнити дефіцит заліза. Її рекомендують вводити до раціону хворих на недокрів’я та анемію, при ламкості судин, для поліпшення кровотворення. Крім того, полуниця зміцнює стінки судин, має кровоспинну властивість, її рекомендують при лікуванні геморою і маткових кровотеч.

 

ЛІКУЄ ДИСБАКТЕРІОЗ

Полісахариди у складі полуниці у сполученні з органічними кислотами сприяють нормалізації складу мікрофлори кишечника, зменшенню проявів дисбактеріозу і виведенню з організму токсинів, важких металів та інших шлаків.

 

ПІДСИЛЮЄ ПОТЕНЦІЮ

Активізуючи обмінні процеси та омолоджуючи організм, полуниця створює умови не лише для більш ефективної та плідної праці, але й для посилення потенції. Цинк, який міститься в полуниці, підвищує лібідо, тому є всі підстави вважати цю ягоду «природною віагрою». Стародавні японці вірили: якщо трапиться подвійна полуниця, то однією половинкою слід пригостити свою «половинку», а іншу з’їсти самому. Тоді любов буде взаємною, ніжною і глибокою на довгі роки.

 

ТУРБУЄТЬСЯ ПРО ЗІР

Основною причиною майже всіх проблем із зором є вільні радикали і дефіцит корисних речовин в організмі. Внаслідок вікових змін і браку захисних поживних речовин вільні радикали ушкоджують наш зір – розвиваються сухість очей, дегенерація оптичних нервів, макулярна дегенерація, дефекти зору, наші очі стають вразливі до інфекцій. Полуниця з багатим складом вітамінів, мікро- та макроелементів допоможе поповнити запас корисних речовин, що стануть у нагоді у боротьбі зі шкідливими вільними радикалами.

 

ВБИВАЄ РАКОВІ КЛІТИНИ

Вітамін С, фолат, антоціан, кварцетін, кемферол, що містяться у полуниці, мають чудові протиракові властивості. Вважається, що щоденне вживання полуниці значно уповільнює ріст ракових клітин і перешкоджає утворенню шкідливого холестерину. Особливо корисно вживати ці ягоди курцям, оскільки одна з органічних кислот, яку містять полуниці, запобігає розвитку раку горла.

 

СТИМУЛЮЄ ДІЯЛЬНІСТЬ МОЗКУ

Американські та японські вчені встановили, що флавоноїд фісетін у складі полуниці уповільнює процес старіння мозку і допомагає довше зберігати гарну пам’ять. Великий вміст йоду забезпечує нормальне функціонування мозку і нервової системи. Особливо корисна полуниця для літніх людей, у яких погіршується пам’ять і втрачається контроль над своїми діями.

 

ПІДТРИМУЄ СЕРЦЕ

Багато клітковини, фолату, відсутність жирів і наявність антиоксидантів – ідеальний комплекс для здорового серця, ефективно знижує рівень холестеролу. Полуниця також багата на вітаміни групи В, які зміцнюють серцевий м’яз і сприяють ефективнішій роботі серця. Лікарі стверджують, що вже через тиждень полуничного лікування минає загострення ішемічної хвороби серця, зменшуються серцевий біль, задишка, нормалізується серцебиття, поліпшується самопочуття при аритмії.

  

ЦІКАВО

Кожна країна має свої особливості споживання полуниці. Італійці вживають цю ягоду лише з лимоном, а французи обов’язково з червоним вином. Греки додають полуницю в салат і їдять разом з сиром. У Мексиці чудо-ягода є основою різкого пекучого соусу до м’яса.

 

ОБЕРЕЖНО: АЛЕРГІЯ!

Полуниця – сильний алерген. Вона має пористу структуру, тому подібно до сот накопичує пилок, який і викликає алергічну реакцію. Алергікам краще не зловживати цими ягодами. Щоб зменшити ризик алергії, лікарі радять вживати ягоди, запиваючи їх яким-небудь кисломолочним продуктом: кефіром або йогуртом. Виявляється, їх компоненти нейтралізують дію агресивних алергенів. У складних випадках слід зовсім відмовитися від споживання полуниці.

З особливою обережністю варто вживати полуницю вагітним жінкам і дітям. Немовлятам до року і дітям, схильним до алергічних реакцій, давати полуницю не можна.

Полуниця також протипоказана при підвищеному виділенні шлункового соку, тривалих шлункових і печінкових коліках, апендициті, гастриті. Насіння ягід викликає подразнювальну дію на шлунок.

 

Без сумніву, полуниця – невід’ємний компонент здорового харчування. Звичайно ж, це стосується лише сертифікованої органічної свіжої й ароматної полуниці, але аж ніяк не імпортної, насиченої хімікатами та консервантами, обробленої інертними газами для тривалого зберігання.

Немає нічого кориснішого, ніж насолоджуватися смаком того чи іншого фрукту саме в його природний сезон. Ось тому ні з чим не порівняти п’янкий аромат і неповторний смак червневої полуниці. В інші пори року рекомендуємо віддавати перевагу органічним повидлам та сиропам з полуниці та її подруги-суниці від ТМ «Пан Еко».

 

За вмістом вітаміну С полуниця поступається лише чорній смородині. У п’яти невеликих ягодах полуниці міститься стільки ж вітаміну С, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти, необхідної майбутнім мамам, у полуниці більше, ніж у малині та винограді. Наявний у складі полуниці йод компенсує його нестачу в нашому щоденному раціоні.

******

Полуниця за своїми якостями багато в чому перевершує інші ягоди та фрукти: удвічі корисніша за сливи, апельсини і виноград, утричі – ніж ківі та грейпфрут, у 6 разів – ніж яблуко та диня.

******

Полуниця містить фізетін – один з найпотужніших антиоксидантів, який допомагає думати, запобігає дегенерації клітин мозку, стимулює розумову діяльність і поліпшує пам’ять.

****

Не змішуйте полуницю зі свіжим молоком – ці два продукти просто не сумісні.

*****

Полуниця містить багато щавлевої кислоти, яку організм може використовувати як джерело енергії.

 

Енергетична цінність

Калорійність – 34,9 ккал

Вода – 87,4 г

Білки – 0,8 г

Жири – 0,4 г

Вуглеводи – 7,5 г

Клітковина – 2,2 г

 

Вітаміни

Вітамін A – 0,03 мг

Вітамін B1 – 0,03 мг

Вітамін B2 – 0,05 мг

Вітамін B3 – 0,3 мг

Вітамін B6 – 0,06 мг

Вітамін B9 – 20,0 мкг

Вітамін C – 60,0 мг

Вітамін E – 0,8 мг

Вітамін H – 4,0 мкг

Вітамін PP – 0,3 мг

 

Макроелементи

Калій – 161,0 мг

Кальцій – 40,0 мг

Магній – 18,0 мг

Натрій – 18,0 мг

Сірка – 12,0 мг

Фосфор – 23,0 мг

Хлор – 16,0 мг

 

Мікроелементи

Залізо – 1,2 мг

Марганець – 0,2 мг

Мідь – 0,125 мг

Фтор – 18,0 мкг

Хром – 2,0 мкг

Цинк – 97,0 мкг

Йод – 1,0 мкг

Бор – 185,0 мкг

Селен – 0,7 мг

Нікель – 2,0 мкг

Ванадій – 9,0 мкг

Кобальт – 4,0 мкг

Молібден – 10,0 мкг

 

ПРАВИЛЬНО ОБИРАЄМО

Купуючи полуниці, зверніть увагу, щоб ягоди були міцними та червоними, з гарними плодоніжками. Якщо плодоніжка відсутня, ягоди втрачають вітамін С. До того ж японці довели, що саме через відірваний хвостик випаровуються найцінніші антиоксиданти.

Обирайте полуниці без вм’ятин, інакше вони дуже швидко розм’якнуть і згниють. Смачні полуниці частіше кривобокі, а за ідеальною формою іноді ховається «хімія».

 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 05-06 (17)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: