Переваги органічних овочів

Share on Facebook

organic-vegetables

Чи часто у Вас виникає питання, що краще купувати: органічні овочі чи такі ж, на перший погляд, конвенційні традиційні овочі. І ті, й інші мають схожий вигляд, містять вітаміни, клітковину, не містять жиру та холестерину.

Проте конвенційні овочі коштують дешевше. Цей факт є більш прийнятним для середньостатистичних сімей. Проте органічні овочі мають маркування «сертифікований органічний продукт». Чи означає це, що органічні овочі є кращими, безпечнішими і більш поживними?

Чому ж тоді споживач повинен дбати про аграрні технології, коли, наприклад, органічно вирощений зелений перець та конвенційний мають однаковий вигляд?

Відповідь є багатогранною. Існує чимало факторів, які мають вплинути на Ваш вибір – чи варто купувати органічні овочі? Пропонуємо Вам дізнатися, які ж саме!

Поживність. Переважна більшість досліджень органічних продуктів доводить їх перевагу над конвенційними. По-перше, вони не містять небезпечних пестицидів та хімічних речовин. У конвенційних овочах є загалом залишки більше, ніж 20 видів пестицидів. По-друге, вони містять набагато більше вітамінів, мінералів та клітковини, а також набагато довше зберігають свої поживні властивості. По-третє, органічні овочі смакують набагато краще!

Якість і зовнішній вигляд. Різниця полягає у методах вирощування та обробці. Купуючи органічні овочі, споживач підтримує природні методи землекористування, завдяки яким не забруднюється ґрунт і не знищується гумус, на відміну від використання інтенсивних технологій. Не застосовуються і синтетичні пестициди та гербіциди, які вбивають корисні мікроби та залишають токсичні речовини у продуктах харчування, а також порушують природну екосистему.

Варто звернути увагу на відмінності між органічним та конвенційним виробництвом овочів:

Органічне виробництво

Конвенційне виробництво

Застосовуються натуральні добрива, зокрема компост та перегній, для підживлення ґрунту і рослин

 

Застосовуються хімічні мінеральні добрива для швидкого росту рослин

Використовуються рослини-антагоністи, корисні комахи та птахи для боротьби зі шкідниками та хворобами

 

Використовуються хімічні пестициди для боротьби зі шкідниками та хворобами

Для боротьби з бур
’янами застосовуються сівозміни, мульчування та ручне прополювання

 

Застосовуються хімічні гербіциди для боротьби з бур’янами. Часто сівозміни порушуються.

 

Можна помітити, що органічні овочі швидше псуються, оскільки вони не містять консервантів і не обробляються воском для тривалого зберігання. Не дивуйтесь і недосконалому зовнішньому вигляду органічних овочів – вони можуть мати неправильну форму, менший розмір та варіювання кольору.

Вміст пестицидів. Коли конвенційні фермери розприскують пестициди, їхні залишки накопичуються у кінцевій продукції. Тому варто купувати органічні овочі для зменшення впливу цих речовин на організм.

На жаль, ми не знаємо напевно, який вплив пестициди мають на наш організм – усього зареєстровано більше 1 000 активних пестицидів, наявних у тисячі продуктів, які продаються на ринку. Споживаючи овочі з вмістом пестицидів, ми наражаємось на ризик виникнення тяжких хвороб простати, товстої кишки, раку молочної залози, хвороби Паркінсона тощо.

Захист навколишнього середовища. Оскільки при органічному господарюванні не використовуються різні хімічно-синтезовані небезпечні й отруйні речовини, органічні овочі роблять свій внесок у збереження та захист природного середовища: зменшують забруднення ґрунтів та водних ресурсів.

Вартість. Органічні продукти мають вищу ціну, ніж конвенційні. Підвищення цін зумовлено більш дорогими методами ведення сільського господарства, жорсткими умовами інспекції та сертифікації продукції, високою трудомісткістю праці, що означає кращу якість і безпеку продуктів харчування. Тому не варто заощаджувати на власному здоров’ї.

Смак. Смак та природний аромат є ще однією перевагою органічних овочів, вирощених на «живій» землі. Смак є результатом комбінування багатьох різних молекул. Здорова, «жива» земля забезпечує сталу та більш насичену комбінацію молекул, які беруть участь у формуванні смаку певного продукту. Не дивно, що шеф-кухарі висококласних та престижних ресторанів у всьому світі використовують для приготування своїх страв лише органічні овочі та фрукти.

 

Вагомі причини, чому необхідно купувати органічні овочі:

-    Органічні овочі вирощуються з дотриманням суворих органічних стандартів

-    Органічні овочі мають неперевершений природний аромат і смак

-    Органічні овочі є більш безпечними для здоров’я

-    Органічне виробництво відновлює родючість ґрунту

-    Органічне виробництво працює у гармонії з природою

-    Органічне виробництво намагається зберегти біорізноманіття

-    Органічне виробництво дбає про здоров’я населення

 

У висновку варто наголосити: спеціалісти з усього світу рекомендують споживати лише корисну їжу щодня. Органік – саме те, що нам потрібно! Їжте більше справжніх овочів для підтримання свого здоров’я!

 

Довідник для споживачів про вміст пестицидів у овочах та фруктах

 

Найбільш забруднені пестицидами продукти

«Брудна 10»

«Чиста 10»

Найменш забруднені пестицидами продукти

Купуйте ці продукти органічними

Накопичують відносно невелику кількість пестицидів

Персики

Цибуля

Яблука

Авокадо

Солодкий перець

Солодка кукурудза

Селера

Ананаси

Нектарини

Манго

Полуниці

Спаржа

Вишні

Зелений горошок

Виноград

Ківі

Шпинат

Банани

Салат

Капуста

Картопля

Броколі

 

Папая



Інна Колесник

Федерація органічного руху України

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 04 (07)' 2010

 

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: