На городі бузина...

Share on Facebook

 

За давнім повір’ям бузина чорна вважалася цілющою і магічною рослиною завдяки здатності зцілювати недуги і продовжувати життя.


бузина

Бузину висаджували поруч із будинком, оскільки наші предки були впевнені, що в її гілках живуть ангели, які охороняють домашнє вогнище і відганяють злих духів, захищаючи від чаклунських чар. У деяких селах бузину чорну садили навколо комор зі збіжжям, бо думали, що миші та щурі не переносять запаху цієї рослини.

 

Бузина чорна – невелике дерево або чагарник заввишки від 2-х до 8-ми метрів. Цвіте бузина у травні-липні. У вересні-жовтні на її гілках рясніють китиці блискучих чорно-фіолетових ягід.

Бузина чорна чудово приживається в європейському кліматі, особливо на вологому ґрунті. Зустрічається у широколистяних лісах, рідше – у змішаних, хвойних.

У народі її називають самбук, боз, бозник, бучила або бузинка. Вважають, що латинська назва бузини «самбукус» походить з Ірану і пов’язана з поширеним там триструнним музичним інструментом, який називають самбуком. Цей інструмент виготовляють саме з деревини бузини.

Небагато цілющих рослин настільки шанованих у народній медицині, як бузина. Нею лікувалися ще з кам’яного віку. Батько наукової медицини Гіппократ відзначав бузину як незамінний засіб, який має сечогінну дію, радив уживати відвар з її коренів для лікування набряків. У середні віки бузину вважали священним деревом. Вірили, що її плоди дарують довголіття.

Корисними є чи не всі частини рослини, які містять великий набір біологічно активних речовин: коріння – сапоніни, дубильні й гіркі речовини; кора – ефірну олію, холін, фітостерин, цукри, органічні кислоти, пектинові й дубильні речовини; квіти – ефірну олію, глікозиди, дубильні речовини, холін, цукри, органічні кислоти (кавову, валер’янову, яблучну, оцтову), фітостерин; листя – самбунігрин, алкалоїди, ефірну олію, смоли, вітамін С (280 мг %), каротин (14-50 мг %); плоди – цукри, органічні кислоти (винну, оцтову, валер’янову, лимонну), каротин, аскорбінову кислоту (10-15 мг %), рутин, дубильні речовини, натуральні барвники, ефірні олії.

Наші бабусі використовували для лікування не лише плоди, а й листя, кору та особливо квіти. Квітки та плоди бузини чорної не втрачають своєї цілющої сили як у свіжому, так і в сушеному вигляді.

Про квітки бузини ходить слава як про відмінний знеболювальний, заспокійливий, протизапальний засіб. З огляду на виразні потогінну, жарознижувальну, відхаркувальну властивості народна та наукова медицина рекомендують настій квіток (можна з сухим листям) для лікування різних хвороб дихальних шляхів: бронхіту із сухим кашлем і хрипом у грудях, ларингіту, бронхоектазії, кашлю, грипу. Настоєм полощуть горло у разі ангіни.

З квіток бузини разом із квітками липи серцелистої або квітками липи і листя м’яти перцевої готують потогінний чай. Квіти входять до складу послаблювального та пом’якшувального чаю під час запору.

Використовують квітки бузини для зменшення запалення, зняття больового синдрому під час лікування різноманітних захворювань. Зокрема встановлено, що настоєм бузини можна втамувати біль, котрий виникає під час запалення у ротовій порожнині, нападу радикуліту, мігрені. Настій рекомендують хворим на гострий та хронічний цистит, пієлонефрит, за наявності піску в нирках, оскільки помічено його виражений сечогінний ефект.

Народні лікарі застосовували квітки бузини у своїй практиці значно ширше. Зокрема, настій радили вживати у разі геморою, ожиріння, анемії, різних хронічних хвороб шкіри – фурункульозу, псоріазу, як жовчогінний засіб. Такі ліки були ефективними і при артриті, подагрі, ревматизмі.

Народна косметологія також широко використовує цілющі властивості бузини чорної. Наприклад, з її квіток можна приготували лосьйон, який наносять на шкіру обличчя щоранку та на ніч. Для приготування лосьйону беруть 10 суцвіть і заливають їх 0,5 л окропу. Настоюють добу, потім віджимають і зберігають у холодильнику. Такий лосьйон добре тонізує шкіру і робить її молодшою.

Свіжі ягоди бузини та продукти їхньої переробки успішно використовують для лікування гепатиту, виразкових хвороб та для їх профілактики. Плоди цієї рослини також допомагають при невралгії. Сушені плоди використовують для лікування навіть такої хвороби, як малярія. Вважається, що лікувальні властивості бузини настільки високі, що її можна використовувати як допоміжний засіб у боротьбі з раком шлунку та раком шкіри: для лікування раку шлунку хворому необхідно давати джем, приготовлений із плодів бузини, від раку шкіри допомагає екстракт соку бузини, приготовлений на вині.

Окрім застосування у лікарських рецептах народної медицини, плоди чорної бузини використовують для приготування джемів та сиропів, соків, відварів, киселів. Вони також мають лікувальні властивості: очищують кров, посилюють жовчовиділення, підвищують кислотність шлунку та знижують в’ялість кишечника.

Сік із ягід бузини розчиняє солі у суглобах, подагричних вузлах, молочних залозах, нирках, сечовому міхурі, простаті, жовчних протоках. Його також уживають при ревматизмі, нервових захворюваннях, виразках шлунка та кишечника, гепатитах, цукровому діабеті, дизентерії, розумовій перевтомі. Один зі способів приготування соку такий: свіжі перемиті ягоди закладають у скляну ємність шарами, пересипаючи цукром, і на добу залишають у теплому місці. Потім, накривши горловину ємності марлею, на шість діб ставлять у холодильник. Після цього проціджують і зберігають у прохолодному місці. П’ють по 1 ст. ложці двічі на добу за 1 год. до їжі. Невелику кількість такого соку дуже корисно пити людям, у яких погіршується самопочуття під час магнітних бурь.

Шукайте на полицях магазинів органічної продукції новинку – сертифіковані органічні чудо-сиропи, джеми, соки з плодів та квіток чорної бузини ТМ «Пан Еко» і завжди будьте здорові!

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 10 (11)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: