Томатний сік захищає легені курців від емфіземи

Share on Facebook

 

Помідори до вподоби всім, а томатний сік, за статистикою, споживають частіше, ніж інші овочеві та навіть фруктові соки. Дієтологи вважають його одним із найкорисніших і навіть називають полівітамінним.


томатний сік

Вживання томатного напою запобігає розвиткові емфіземи легень, що виникає при регулярному вдиханні цигаркового диму, встановили японські вчені. Висновки, зроблені дослідниками з токійського університету Юнтендо, були отримані в результаті експериментів на мишах і незабаром будуть перевірені на людях.

У якості об’єктів дослідження були взяті дві лінії мишей: звичайні лабораторні миші та гризуни зі зміненою спадковістю, генетично запрограмовані на прискорене старіння. Останні були обрані вченими через те, що у них спостерігається більш швидкий розвиток емфіземи легенів.

Протягом восьми тижнів миші перебували в атмосфері тютюнового диму. Частину піддослідних із обох ліній протягом усього експерименту регулярно поїли 50% томатним соком. По завершенні експерименту у «швидко старіючих» мишей виникла емфізема легенів — хронічне захворювання, що супроводжується втратою еластичності легеневої тканини. Всі звичайні миші виявилися здоровими. Крім того, не захворіли на емфізему й ті генетично змінені миші, які регулярно вживали томатний напій.

Емфізема легень супроводжується збільшенням їх розміру з одночасним зменшенням площі, що бере участь у газообміні. Найчастішою скаргою хворих є задишка при фізичному навантаженні та вологий кашель. Основною причиною розвитку емфіземи легенів визнано куріння.

Японські дослідники під керівництвом Куніякі Сеяма припустили, що основою захисної дії томатного соку слугує антиоксидант лікопен, що міститься в ньому. Антиоксиданти здатні пригнічувати утворення шкідливих кисневих радикалів — молекул, що викликають пошкодження та загибель клітин. «Ми припускаємо, що лікопен відновлює рівновагу між оксидантами й антиоксидантами», — повідомив Куніякі Сеяма.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: