Органічна картопля

Share on Facebook

Як відомо, 2008-й рік Організація Об’єднаних Націй оголосила Міжнародним роком картоплі. Зважаючи на це, а також на те, що десятки років картопля є другим нашим «хлібом», і те, що попит на здорові, безпечні продукти харчування у нашій державі зростає, в Україні (переважно в західних та північних областях) нарешті почали впроваджуватися перші проекти вирощування органічної картоплі.


картопля

У 27 країнах ЄС, як повідомляє німецька компанія ZPM, ще у 2006 р. понад 23 тис. га було використано для вирощування органічної картоплі. Найбільш показовими країнами були Німеччина -- 7,5 тис. га, Австрія -- 2,43 тис. га та Великобританія -- 2,36 тис. га. У порівнянні з загальною площею, задіяною під картоплю, частка під органічною картоплею найбільшою була в Австрії (понад 11%). При цьому цей показчик   в Швеції склав 3,1%, в Німеччині -- 2,7%, в Данії -- 2,5%, Естонії -- 2%. У 2007 р. у Німеччині площі під органічною картоплею збільшились з 8,4 тис. до 8,6 тис. га і було зібрано 120--135 тис. т врожаю. Це трохи менше порівняно з попереднім роком ( у 2006 р. - 148 тис. т). При цьому попит на органічну картоплю весь час зростає.

 

Важливо враховувати, що картоплю неможливо вирощувати органічно як монокультуру. Органічна картопля має входити до загальної сівозміни господарства. Це дозволить землі відроджувати природній рівень мікроелементів, які потім будуть використовуватись культурами, що потребують поживних речовин. Сівозміна повинна бути принаймні чотири-, п’ятипільною, при чому варто, щоб багаторічні трави домінували у системі сівозміни.

Картопля, як культура не може бути визначена, як органічна, доки земля не пройде перехідну фазу і буде використовуватись відповідно до органічних стандартів впродовж хоча б двох років.

Під час європейського дослідження, проведеного вченими з Університету Newcastle (Велика Британія), було знайдено близько 10 сортів картоплі, стійких до хвороб, зокремі до іржі.

Професор Карло Лейферт, після закінчення проекту, сказав: «Дотепер було важко знайти сорти картоплі, які можна було б вирощувати органічно, і які були б стійкими до такої хвороби як іржа. Чимало часу та зусиль витрачено, щоб отримати такі результати. Розглядаючи усю Європейську спільноту потенційних споживачів, неможливо знайти ту золоту середину у вирішенні органічних проблем – адже картопля, яку полюбляють у Швейцарії, може не задовольнити смаки та потреби англійських споживачів під час приготування печеної картоплі, пюре чи чіпсів».

Завдяки проведеним дослідженням деякі відкриті сорти органічної картоплі було вперше запропоновано на полицях супермаркетів всього континенту.

Сьогодні важко уявити наш стіл без картоплі. І картоплеману, і тому, хто байдужий до цього коренеплоду буде однаково цікаво дізнатись, що картопля, особливо органічна, містить значно більше, ніж просто вуглеводи та калорії.

Розгляньмо разом і інші корисні переваги картоплі:

Для фігури: картопля – багате джерело вуглеводів та містить небагато протеїну. Тому вона ідеальна для тих, хто хоче набрати вагу. А ще вона містить вітаміни С та В, які також допомагають поглинати ті самі вуглеводи.

Для травлення: картопля містить переважно вуглеводи, які легко перетравлюються та засвоюються. Тому вона ідеальна до споживання хворими, дітьми та тими, хто потребує багато енергії. Проте, слід пам’ятати, що надмірне споживання картоплі може викликати підвищення кислотності шлунку.

Для шкіри: вітаміни С та В, калій, магній, фосфор та цинк добре впливають на стан шкіри. Більш того, подрібнена картопля з медом -- корисна маска для шкіри обличчя, яка допомагає у боротьбі з вуграми. Сік з картоплі також чудовий засіб для пом’якшення та очищення шкіри, особливо навколо очей.

Для мозку: належна робота мозку залежить у більшій мірі від рівня глюкози, кисню, вітаміну В, деяких гормонів, амінокислот та жирних кислот класу Омега-3. Картопля містить майже всі необхідні компоненти. Високий вміст вуглеводів у картоплі підтримує високий рівень глюкози у крові. Є в картоплі і залізо -- основна складова гемоглобіну, який постачає мозок киснем. Містить картопля також вітамін В, фосфор та цинк. Звісно, що згаданна користь характерна лише коли вона максимально залишаеться сама собою, а не перетворюється «з допомогою» агрохімікатів на свого напівштучного аналога.


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 01' 2009

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: